Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
TIPS

3 Teknik Urutan Untuk Lancar Dan Banyakkan Susu Badan Yang Wajib Ibu Tahu

Masalah susu badan tak lancar dan tak banyak sentiasa menjadi pokok perbincangan utama di kalangan para ibu menyusu.

Ibu mana yang tak risau bila penghasilan susunya semakin berkurangan untuk bayi tersayang. Kebimbangan tersebut membuatkan macam-macam produk tambah susu yang ibu sanggup beli dan makan.

Semuanya demi memastikan misi untuk menyusukan bayi terus berjaya.

Perkongsian cara urutan untuk lancar dan banyakkan susu ibu oleh Puan Nurasykin Ali, Kaunselor Penyusuan Susu Ibu sangat bagus diamalkan oleh ibu menyusu. Semoga ia dapat membantu menyelesaikan masalah susu semakin kurang.

Banyak kali dapat soalan seperti ni. 

Kak ekin, nenen saya macam bengkak. Tapi bila pam susu sikit. Anak pun macam tak puas minum. Kenapa?

Kak ekin, napa bila saya pam susu tetiba sikit. Selalu dapat 4oz, kali ni dapat 2oz je.

Kak ekin, napa nenen saya lembik je. Macam tak ada susu?

Ya Allah kesian kak ekin dengar.

Sebab yang paling utama adalah NENEN TAK BERURUT. Jadi kelanjar susu tersumbat. Itu yang sekat kelancaran pengeluaran susu ibu. Sebab tu ibu boleh rasa biji-biji kat breast tu.

Urutan boleh dibuat setiap kali sebelum mulakan sesi penyusuan. Amik masa dalam 3-5 minit jer.

Kalau tak dapat buat selalu, buat sehari sekali dah memadai. Bergantung pada keadaan ibu.

Kelmarin Kak ekin ada buat live tutorial urutan untuk meningkatkan dan melancarkan pengeluaran susu badan.

Jadi dalam pos ni Kak ekin terangkan semula ‘step by step’ disetiap gambar dan video dibawah supaya ibu mudah faham.

URUTAN KASIH

Sebab urutan ni mampu menjadikan ibu rasa relax dan bantu ibu hasilkan hormon gembira atau ‘oksitocin’.

Bila ibu happy, susu pun akan banyak.

Urutan ni memerlukan seseorang untuk bantu ibu. Jadi ibu boleh minta suami atau kawan yang urutkan.

STEP 1:

Posisi ibu perlu duduk di kerusi dan menelungkup ditepi meja supaya badan sedikit membongkok.

Ibu duduk dalam keadaan tenang sambil memikirkan yang indah-indah.

STEP 2:

Mulakan dahulu dengan mengurut di bahagian leher dan bahu si ibu beberapa minit. Ianya sebagai ‘warming up’ dan hilangkan rasa tegang pada badan ibu.

STEP 3 : Selepas itu, gunakan kedua ibu jari tangan. Kemudian urut di kedua-dua bahagian tepi tulang belakang.

Tekan sedikit badan si ibu dengan ibu jari dan lakukan urutan bulatan setempat beberapa saat. Lakukan urutan dari bahu hingga ke pinggul dan ulang balik step beberapa kali.

Jangan urut diatas tulang belakang tau.

Sumber: Nurasykin Ali

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: majalahpama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *