Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
KESIHATAN

Perkara asas wajib tahu tentang kanta lekap

Bagi anda yang berhasrat untuk memakai kanta lekap, pastikan anda mengetahui tip penjagaan dan pemakaian ‘aksesori’ mata ini dengan cara yang betul dan selamat. Ia penting bagi memastikan mata anda tidak mendatangkan masalah di kemudian hari.

Pastikan anda membeli kanta lekap daripada optometri berlesen. Jangan sesekali membeli kanta lekap daripada jurujual kaunter atau internet kerana dikhuatiri ia akan meninggalkan kesan negatif kepada mata anda.

Dapatkan pemeriksaan selepas anda menggunakan kanta lekap dalam tempoh yang panjang kerana ada kemungkinan ia boleh mengubah fisiologi mata ataupun menimbulkan sebarang komplikasi.

Jangan sesekali memakai kanta lekap jika ia sudah tamat tempoh yang ditetapkan atau rosak kerana ia boleh memudaratkan mata.

Kanta lekap bersifat lembut dan mudah kering apabila ia terdedah kepada haba. Memakai kanta lekap di dalam bilik yang berhawa dingin boleh menyebabkan mata mudah kering. Oleh itu, pakailah penitis mata agar mata anda kekal lembap.

Pastikan anda mementingkan kebersihan tangan sama ada sebelum, semasa atau selepas memakai kanta lekap. Basuh dan keringkan tangan anda terlebih dahulu sebelum anda menyentuh kanta lekap.

Jangan sesekali membasuh kanta lekap anda dengan menggunakan air paip, air suling yang dibuat sendiri atau menggunakan larutan pencuci yang telah tamat tempoh. Tempoh luput larutan pencuci kanta lekap yang telah dibuka pula ialah tiga bulan selepas larutan tersebut dibuka.

Cuci dan rendam kanta lekap dengan multipurpose solution yang disarankan oleh optometri.

Buang larutan rendaman dalam bekas penyimpanan setiap kali selepas anda memakai kanta lekap. Gunakan larutan rendaman yang baharu ketika hendak merendam kanta lekap semula.

Jangan sesekali berkongsi kanta lekap anda dengan orang lain.

Pastikan anda memakai kanta lekap sebelum anda memakai alat solek dan buka kanta lekap sebelum mencuci solekan.

Seperti kanta lekap, bekas penyimpanannya juga harus ditukar sekurang-kurangnya tiga bulan sekali bagi mengelakkan kuman membiak dalam bekas tersebut.

Simpan bekas penyimpanan kanta lekap dalam suhu bilik atau persekitaran yang kering. Elakkan daripada menyimpannya dalam bilik air atau persekitaran yang lembap.

Jika mata anda bermasalah seperti merah, kabur atau pedih, berhentilah daripada memakai kanta lekap dan jumpa dengan doktor untuk mendapatkan nasihat tentang masalah mata anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *